Okul


Okul, derse gitmekten, sınavlara girmekten çok daha fazla anlamlara geliyor. Hem arkadaşlıklar ediniyor hem kendini ve insanları tanıyorsun hem de geleceğin için önemli adımlar atıyorsun. Yıllar içinde dersler değiştikçe, arkadaşların farklılaştıkça hayatta karşına çıkacak değişimlere hazırlıklı olman konusunda yepyeni şeyler öğrenebiliyorsun.

Okulda geçirdiğin zaman bazen çok keyifli bazen de çok zorlu olabilir. Arkadaşlarınla ya da öğretmenlerinle yaşadığın sorunlar seni okuldan soğutabilir. Böyle zamanlarda okulun senin için, hayatının geri kalanı için ne kadar önemli bir yerde durduğunu unutup okuldan uzaklaşmak isteyebilirsin. Öğretmenlerle yaşadığın sorunların nedeni; notlar, okula devamsızlık, saygısızlık, sınıf ortamına uygun olmayan davranışlar ya da kişisel farklılıklar olabilir. Sebep ne olursa olsun öğretmenlerinle daha iyi ilişkiler kurabilmek için; çatışmaya düştüğünüz zaman ani ve duygusal tepkiler vermekten, ne söyleyeceğini düşünmeden konuşmaktan kaçınabilirsin. Mümkün olduğunca açık bir şekilde sorun ettiğin şeyi öğretmenine açıklamaya çalışıp onun da ne düşündüğünü dinleyerek bir uzlaşma sağlamaya çalışabilirsin. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir, böyle durumlarda bir üçüncü kişiye danışabilir, durumu ona anlatıp destek alabilirsin. Örneğin, okuldaki rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmeni ile görüşebilirsin.

Gençlik Destek Hattını arayarak ya da bize e-mail yollayarak neler hissettiğini anlatabilirsin. Sorunun çözümü için birlikte düşünebiliriz.

Sınavlar 

Sınav Korkusu:

Sınav sırasında ya da sınavdan önce endişe duyman çok normal. Sınav endişesi, sınavı ciddiye alman ve gerekli tüm çalışmaları tamamlaman konusunda olumlu etkiler yaratabilir. Unutma ki sınav herkesin az ya da çok heyecanlanmasına neden olabilir. Ancak bu durum, çalıştığın, bildiğin konuları unutmana, onları anlatmana da engel oluyorsa sınav korkusu seni olumsuz etkiliyor demektir. Sınav korkusu nedeniyle sınava çalışmak yerine aklına takılan “sınav kolay mı olacak zor mu, ne kadar çalışmalıyım, çalıştıklarımı sınavda hatırlayacak mıyım” gibi sorularla boğuşuyor olabilirsin. Ama aslında sınav heyecanını, korkunu yenebilirsin. Sınava iyi çalışıp, anlayamadığın noktaları öğretmenine sorarak heyecanını azaltabilirsin. Sınav konularına hakim olmak kendine olan güvenini arttırıp sınav stresini azaltacaktır. 

Sınav stresi nedeniyle ders bile çalışamıyorum, ne yapmalıyım?

Sınav nedeniyle heyecanlanman normal. Çok heyecanlanmana ve bu nedenle çalışman gereken konulara odaklanamamana neden olan birçok sorun olabilir. Gençlik Destek Hattını arayarak sınav stresi hakkında konuşabilirsin. 

Üniversite sınavına girmek istiyorum ama kendimi yetersiz hissediyorum, ne yapmalıyım?

Okulda öğretmenlerle ya da arkadaşlarınla yaşadığın sorunlar nedeniyle okula ilgisiz kalmış, dersleri önemsememiş olabilirsin. Ailevi bir sorun nedeniyle, sıkça okul değiştirmek zorunda kalmış olman gibi gerekçelerle okula yeterince odaklanamamış olabilirsin. Dersler konusunda kendini yetersiz hissetmenin kişisel, ailevi ya da toplumsal birçok nedeni olabilir. Önemli değil.

Önemli olan, okulun hayatının geri kalanı üzerindeki etkisini ve dersler konusundaki eksiklerini fark etmiş olman. Okula odaklanmak, üniversite sınavına girip bir bölüme girmek istiyorsan bu konuda destek de alarak istediğini gerçekleştirmen mümkün. Eğer maddi bir engel yoksa bir dershaneye kaydolabilir, kendi çalışmalarını planlı bir şekilde sürdürmeye çalışabilirsin. Maddi açıdan bu mümkün değilse başka destekler de bulunabilir.

Gençlik Destek Hattını arayarak ya da bize e-mail yoluyla ulaşarak eğitimin konusunda neler düşündüğünü, neler yapmak istediğini bizimle paylaşabilirsin. Yapmak istediklerini gerçekleştirmen konusunda seninle birlikte düşünebilir, istediklerini gerçekleştirmen konusunda sana destek olabiliriz. 

Okulla ya da eğitim durumunla ilgili kafana takılan herhangi bir sorun için Gençlik Destek Hattını arayarak ya da e-mail yollayarak bize ulaşabilirsin.


Sayfayı Paylaş: