Duygular


Özgüven

Özgüven, kendimiz hakkında ne düşündüğümüz, kendimize ne kadar değer ve önem verdiğimizi işaret eden bir kavramdır. Örneğin, kendi yeteneklerimiz, kişisel özelliklerimiz, sorunlarla başa çıkma gücümüz kendimizi iyi hissetmemizi sağlayabilir.

Unutma ki her insan hayatının belli dönemlerinde özgüven sorunu yaşayabilir, hiçbir şey yapamayacağını, hiçbir şey için yeterince güçlü olmadığını, değersiz olduğunu düşünebilir. Özellikle art arda olumsuz birtakım şeyler yaşamışsak ve başarısız, hatalı olduğumuzu düşünüyorsak ya da sahiden hatalı davrandıysak artık hiçbir şeyin bu durumu düzeltemeyeceğini düşünebiliriz. Ama bu doğru değil. Her insanın kötü deneyimleri vardır ve hepimiz küçük ya da büyük bir sürü hata yaparız. Önemli olan bizi mutsuz eden, kendimizi değersiz ya da yetersiz hissetmemize neden olan durumlarla başa çıkacak gücümüz olduğunu unutmamaktır.

  • Özgüvenimizin azalmasına neden olan birçok şey olabilir;
  • İçinde bulunduğumuz çevre nedeniyle istediklerimizi yapamamak ve bunun nedenini kendimiz zannetmek.
  • Kendimizden beklediklerimizin yapabileceklerimizin üzerinde olması nedeniyle yeterince güçlü olmadığımızı düşünmek.
  • Kötü deneyimler yaşamış olmak, hatalar yapmış olmak.
  • Dış görünüşümüz nedeniyle kimsenin bize iyi davranmayacağına, sevmeyeceğine inanmak.
     

Özgüvenini arttırmak ya da geri kazanmak için neler yapabilirsin?

Öncelikle kendin hakkında neden olumsuz şeyler düşündüğünü bulmalısın; neden kendini mutsuz hissettiğini, neden yeterince güçlü hissetmediğini ya da neden istediklerini gerçekleştiremeyeceğine inandığını sormalısın. Sonra bunlara neden olan durumları değiştirmek için çaba harcamalısın. Ama bu süreç kimi zaman çok zorlu olabilir. Bazı nedenler senin isteğin dışında oluşmuş olabilir. Bu durumda, koşulları değiştirmek için destek almak iyi olabilir.

Gençlik Destek Hattını arayarak ya da bize mail yollayarak seni kötü hissettiren nedenler hakkında konuşabilir ya da neden böyle hissettiğini bizimle birlikte anlamaya çalışabilirsin. Kendini daha iyi hissetmen ve istediklerini gerçekleştirebilmen konusunda elimizden geleni yapacağımızı bilmelisin.

Depresyon

Depresyon nedir?

Herkesin hayatının bir döneminde yaşayabileceği bir durumdur. Kendini mutsuz hissetmen, sürekli hayatındaki olumsuzluklara odaklanman, hiçbir şey yapmak istememen ya da hiçbir şey yapamayacağına inanman depresyonda olduğuna işaret edebilir. Hiçbir şeyin anlamlı olmadığını, hiçbir şey yapacak gücün olmadığını, kimsenin seni anlamayacağını düşünebilirsin. Elbette, depresyon da diğer duygusal haller gibi herkes için farklı yoğunlukta yaşanabilir. İçinden sürekli ağlamak ya da uyumak gelebilir. İstemeden de olsa sevdiklerine karşı sinirli bir tavır takınabilir, etrafında olup biten her şeyden rahatsızlık duyabilirsin. Ya da sadece canın sıkılıyor, yapmak istediklerini gerçekleştirecek olanaklardan yoksun olduğun için bunalıyor olabilirsin.

Depresyonda hissetmemize neden olan durumlar her birimiz için farklılık gösterebilir. Depresyona girince bu durumların en azından bir kısmının çözülebileceğini genellikle unuturuz. Ama aslında sevdiklerimizle, çevremizde bizi anlayabileceğini düşündüğümüz, güvendiğimiz insanlarla neler yaşadığımızı konuşmak bile daha iyi hissetmemizi sağlayabilir.

Depresyona girdiğinde ne yapabilirsin?

Güvendiğin biriyle neler hissettiğin hakkında konuşabilirsin. Ancak bazen böyle durumlarda hiç kimseyle konuşmak istemeyebilirsin. Bunun nedeni kendi problemlerinle sevdiklerini üzebileceğini ya da kimsenin seni anlamayacağını düşünmen olabilir. Bazen de kendini ifade edemeyeceğini düşündüğün için susmak daha iyi bir seçenekmiş gibi gelebilir. Hissettiğin şeylerin zamanla, kendiliğinden geçeceğine inanıyor da olabilirsin.

Unutma ki, neler hissettiklerini anlatmak ve yalnız olmadığını görmek, depresyonda olmana neden olan durumları değiştirmek için çaba harcamak her zaman daha iyi hissetmeni sağlayacaktır.

Depresyonda olduğunu hissediyorsan Gençlik Destek Hattı ile bağlantı kurabilir, neler hissettiğini anlatabilirsin. Nasıl daha iyi hissedebileceğin konusunda seninle birlikte düşünebiliriz. Depresyonda hissetmene neden olan koşulların değişmesi için birlikte çabalayabiliriz.

Yalnız ve Dışlanmış Hissetmek

Yalnızlık ve dışlanmışlık hissi kendinle ya da etrafındaki insanlarla bağlantını yitirdiğini hissettiğinde ortaya çıkar. Etrafında bir sürü insan olsa bile kendini yalnız hissedebilirsin. Zaman zaman böyle hissetmek normaldir. Ancak çok uzun sürüyorsa sana zarar verebilir. Kendini yalnız ve dışlanmış hissediyorsan;

  • Kimse tarafından sevilmediğini
  • Bir grup tarafından dışlandığını (ailen, arkadaşların, toplum vb.)
  • Girdiğin yeni ortama uyum sağlayamadığını
  •  Ailenden ve arkadaşlarından uzak kaldığını
  • Toplumla bağının koptuğunu
  • Diğer insanlardan çok farklı olduğunu
  • Yalnız olmak dışında bir seçeneğin olmadığını düşünebilirsin.
     

Yalnız ve dışlanmış olmak kendine çok yüklenmene, fiziksel olarak hastalanmana, depresyona girmene, hatta intiharı düşünmene neden olabilir.

Bu durumda neler hissettiğin hakkında güvenebileceğin bir yetişkinle konuşman çok önemli. Dilersen bizimle de bağlantı kurabilirsin. Hissettiklerini birileriyle paylaşmak iyi gelecektir.

Yalnız ve dışlanmış hissetmekten nasıl kurtulabilirim?

Şunu unutmamalısın ki aslında yalnız değilsin. Birçok insan tıpkı senin hissettiğin gibi yalnız ve dışlanmış hissediyor. Önemli olan bu durumu değiştirmek için kendine yardım etmen. Değer verdiğin insanları düşünebilir, onlarla bağlantı kurmaya çalışabilirsin. Mümkünse yapmaktan keyif aldığın bir uğraşa yoğunlaşabilir, örneğin bir kursa kaydolabilirsin.

Sorunun çözümü kimi zaman çok zor olabilir. Yalnız ve dışlanmış hissetmene neden olan koşullar kendi başına değiştiremeyeceğin koşullar olabilir. Yine de yalnız kalmak zorunda değilsin. İstersen Gençlik Destek Hattını arayarak ya da e-mail yollayarak bize ulaşabilirsin. Neden yalnız ve dışlanmış hissettiğini birlikte düşünebilir, daha iyi hissetmen için yapmak istediklerini gerçekleştirmen konusunda elimizden geldiğince sana yardım etmeye çalışabiliriz.

Öfke

Öfke oldukça önemli bir duygu. Çünkü öfke duymamıza neden olan durumlar ve öfkelendiğimizde verdiğimiz tepkiler bizi doğrudan etkiler. Öfke;

  • Senin ya da başkalarının ihtiyaçları karşılanmadığı,
  • Saygısız ya da adil olmayan bir muameleye maruz kalındığı,
  • Bu durumun düzeltilmesi için bir şeyler yapılması gerektiği anlamına gelebilir.

Ayrıca öfkenin istenmeyen, yıkıcı sonuçları da olabilir. Eğer öfkelendiğinde öfkeni nasıl ifade edeceğin konusunda düşünmeden hareket ediyorsan bir arkadaşını, dostunu ya da ailenden birilerini bu nedenle incitebilirsin. Daha kötü sonuçları da olabilir. Öfkeni kontrol edemediğinde kendine ya da bir başkasına yalnızca ruhsal değil fiziksel olarak da zarar verebilirsin.

Haksızlığa uğradığımız zamanlarda olduğu gibi kimi durumlarda öfkelenmek normaldir. Sık sık değil zaman zaman öfkeleniriz. Ancak kendini çoğu zaman öfkeli hissediyorsan bu durumu kontrol altına almadığın takdirde ciddi sorunlar oluşabilir. Kendini yalnız ve depresyonda hissedebilir hem kendine hem de başkalarına zarar verebilirsin.

Neden öfkelendiğini anlaman ve bunu nasıl kontrol edebileceğini belirlemen, öfkelendiğinde bunu kimseye zarar vermeden nasıl ifade edebileceğini anlaman uzun zaman alabilir.

Öfke konusunda soruların için Gençlik Destek Hattını arayabilir ya da e-mail yoluyla bize ulaşabilirsin. Neden öfkelendiğin ya da nasıl öfkenle başa çıkabileceğin konusunda birlikte düşünebiliriz.

 


Sayfayı Paylaş: