Arkadaş ilişkileri


Herkes kendine yakın bulduğu, birlikte iyi vakit geçirdiği kişilerle farklı şekillerde arkadaşlık kurar. Okul, mahalle gibi ortak mekanlarda tanıştığı insanlarla yakınlaşır ve arkadaş olabilir. Arkadaşlar, oturup sohbet etmek, televizyon izlemek, sinemaya gitmek, etrafta dolaşmak ve benzeri birçok şey yapabilir. Bazen bir süre görüşemesek de sonra yine iletişim kurabiliriz. Güven duyduğumuz arkadaşlarımızla uzun süre görüşmesek bile mutluluğuna ya da sevincine ortak olabilir, hayatın zorluklarını ve güzelliklerini paylaşmak isteyebiliriz.

Arkadaşlıkta güven neden önemlidir?

Güven, arkadaşlıklarının sağlam bir zemine oturabilmesi ve devam edebilmesi için önemlidir. Çünkü arkadaş demek, kendini yakın hissettiğin, hayatında yer edinmiş, senin korkularını, zaaflarını ya da sana keyif veren, mutlu eden durumları bilen insan demektir. Arkadaşlarımızla kendimizle ilgili birçok şeyi paylaşırız, dertlerimizi, sıkıntılarımızı, özlemlerimizi anlatırız. Arkadaşımız oldukları için bize kesinlikle zarar vermek istemeyeceğini düşünürüz. Ancak bazen arkadaşlarımız dediğimiz insanların kötü muamelesiyle karşılaşabiliriz. Güvenimizi sarsacak herhangi bir durum oluşuyorsa arkadaşlığımızı gözden geçirmemiz gerekebilir. Arkadaşlarımızın davranışları bizi huzursuz ediyorsa ya da tehlikeye atıyorsa ona güvenmek konusunda tedbirli davranmamız gerekebilir.

Arkadaşımla ya da arkadaşlarımla aram bozulduysa ne yapmalıyım?

Her ilişkide olduğu gibi arkadaşlar arasında da zaman zaman sorunlar çıkabilir. Önemli olan önyargılı davranmayıp sorunun nedenini bulmaya çalışmaktır. Sorun yaratan şeyin seni nasıl etkilediğini, nasıl hissettirdiğini düşünebilir, bunu arkadaşınla konuşabilirsin. Bazen arkadaşların istemeyerek de olsa seni çok zor durumda bırakabilir ya da sen istemeden arkadaşını üzmüş olabilirsin. Böyle zamanlarda o insandan tamamen uzaklaşmak, arkadaşlığını sonlandırmak isteyebilirsin. Ancak sorunu onunla konuşup onun neler hissettiğini öğrenip ondan sonra ne yapacağına karar vermek daha doğru olabilir. Bazen de arkadaşın sandığın insanın aslında sana zarar vermek istediğini fark edebilirsin. Bunun için kendini suçlamamalısın.

Tüm bunları düşünmek ve bir karar vermek zor olabilir. Uzun süre güvendiğin ama sonra seni üzen, sana zarar veren bir arkadaşına çok kızabilir ya da paylaştığınız güzel zamanları düşünüp sana zarar vermeye çalışmadığına kendini inandırmak isteyebilirsin.

Arkadaşlarınla yaşadığın sorunları Gençlik Destek Hattını arayarak ya da e-mail yoluyla bizimle paylaşabilirsin, neler yapabileceğine karar vermen konusunda sana destek olabiliriz.


Sayfayı Paylaş: