Aile ve Ev
Çoğu insan için geçerli olduğu gibi muhtemelen senin hayatından da ailenle kurduğun ilişki önemli bir yer tutuyor. Ailenle nasıl bir ilişkin olduğu, zaman içinde farklılaşabilir. Bunun nedeni yaşın ilerledikçe farklı düşüncelere sahip olman olabilir. Bazı durumlarda aile üyeleri seninle aynı fikirde olabilirler ya da senin gibi düşünmeyebilirler. Sonuçta onlarla kurduğun ilişki kendini nasıl hissettiğini ve genel hayat görüşünü belirlemek konusunda çok etkili olabilir.
Bir aile nasıl olmalıdır?
Tek ve kesin bir aile yapısı olmadığı gibi her aile bir diğerinden farklıdır. Dolayısıyla bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Anneni ya da babanı kaybetmiş olabilirsin ya da kardeşlerinden biri vefat etmiş olabilir. İki ebeveynini de yitirmiş kardeşlerinle birlikte yaşıyor olabilirsin. Annen vefat etmiş, baban yeniden evlendiği için üvey annen ve üvey kardeşlerinle birlikte yaşıyor olabilirsin ya da tam tersi olabilir. Sayılanlardan daha farklı bir ailen de olabilir. Nasıl bir ailen olursa olsun onlarla ilgili her şey seni mutlu etmeyebilir. Ama ne olursa olsun aile senin güvende hissetmeni sağlamalıdır.
Her ailenin aile olarak bir düzen içinde yaşayabilmesi için tüm aile fertlerinin uyması gereken kurallar ve beklentiler olabilir. Bunlar aşağıdaki konuları içerebilir:
- Birlikte geçirilecek zaman
- Ev içi iş bölümü
- Akrabalarla geçirilecek zaman
- Problemlerin nasıl çözüleceği
- Aileyle ilgili kararlar konusunda çocukları ne kadar söz alacağı
Aile içi düzeni sağlamaya yönelik bu ve benzeri kuralar seni her zaman mutlu etmeyebilir. Ancak büyüdükçe kurallar konusunda daha çok söz hakkın olacağını bilmelisin. Memnun olmadığın bir kural hakkında ailenle konuşabilir, neden böyle düşündüğünü ve nasıl değiştirmek istediğini anlatabilirsin.
Bu kurallar ya da beklentiler ne olursa olsun ve nasıl bir aileye sahip olursan ol, ailenin seni güvende hissettirmesi gerektiğini unutma. Ailende bulunan yetişkinler sana ihtiyaç duyduğun her konuda destek olmalı, rehberlik etmeli. Eğer şanslıysan ailendeki insanlar birbirlerine saygı ve sevgiyle yaklaşıyorlardır. Ancak her ailenin sevgi dolu ve güvenli olmadığını söylemek gerekiyor. Kimi zaman bazı sorunlar aile ilişkilerinin bozulmasına ve ailenin güvensiz hale gelmesine neden olabilir. Bu sorunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Maddi sorunlar
- Yetişkinler arasındaki sorunlar
- Kardeşler arası kavgalar
- Ailenin yaşadığı büyük değişiklikler (taşınma, yetişkinlerden birinin ya da ikisinin işini kaybetmesi, aile üyelerinden birinin ruhsal ya da fiziksel olarak ciddi bir hastalığa yakalanması gibi)
- Madde bağımlılığı
- Aile içi şiddet ve istismar
Ailevi sorunlarla baş etmek çoğu zaman çok zor olabilir. Bu sorunları çözememek tüm hayatını etkileyecek sonuçlara yol açabilir. Bu konuda Gençlik Destek Hattını arayarak ya da bize e-mail yollayarak destek alabilir, ne yapmak istediğin ve nasıl yapacağın konusunda bizimle konuşabilirsin.
Evden Kaçmak
Aile içinde yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle kimsenin seni önemsemediğini, anlamadığını düşünebilirsin. Aile içi şiddet ya da istismar durumlarında evden kaçmanın iyi bir çözüm gibi görünebilir. Ancak evden kaçmak sorunlarını çözmeyeceği gibi aynı zamanda kendini yeni sorunların içinde bulmana da neden olabilir. Evden kaçmak konusunda kararlıysan bunu yapmadan önce mutlaka birileriyle durumunu konuşmalısın. Güvenebileceğin bir yetişkine danışmak, aile içindeki sorunları çözmene yardımcı olabilir.
Evden kaçmak konusunda kararlıysan şunları bilmen iyi olabilir:
- Nüfus cüzdanını, varsa cep telefonunu, telefonunun şarj aletini ve bir miktar parayı yanına almalısın ve gidecek güvenli bir yerin olmalı.
- Eğer evden kaçmana neden olan şey aile içi şiddet ya da istismarsa durumu polise bildirmen şiddetin ve istismarın önlenmesi için ilgili devlet kuruluşlarının harekete geçmesini sağlayacaktır.
- Evden kaçar ve güvende olduğunu, nerde kaldığını ailene bildirmezsen ailen polise gidebilir ve polis de sen istemesen bile ailenin yanına geri götürmek üzere seni aramaya başlayacaktır. Bu durumda yanına gittiğin insanlar da ailene haber vermedikleri için kanunen suçlu olacaklardır.
- 18 yaşın altında herkes çocuk sayılır. Yeterince paran olsa bile ailenin izni olmadan ayrı bir ev tutamazsın. Bu konuda sana yardım eden insanlar kanunen suçlu sayılırlar.
Unutma ki, ailede yaşanan bir sorunu çözmek evden kaçmakla mümkün olmayacaktır. Sorunun ne olduğunu biliyor ama çözümü için ne yapabileceğini bilmiyorsan bu konuda güvendiğin bir yetişkinle konuşmayı deneyebilirsin. Şiddet ya da istismar gibi konuları başkalarıyla paylaşmak çok zor olabilir. Maruz kaldığın böyle durumların senin suçun olmadığını unutmamalısın. Gençlik Destek Hattını arayarak ya da bize e-mail yoluyla ulaşarak aile içi sorunlarını anlatabilirsin, sorunun çözümü için neler yapabileceğine birlikte karar verebilir, senin doğru insanlardan yardım almana destek olabiliriz. Evden kaçmak zorunda değilsin.
Sayfayı Paylaş:
- Keşfet - Tavsiye - Bilgi - Destek
- Haklar
- Çocuk Hakları
- Çocuk Adalet Sistemi
- İstismar
- Çocuk Yaşta Evlilik
- Bağımlılık
- Cinsel Kimlik
- Kendine Zarar Verme
- Duygular
- Önyargı
- Aile ve Ev
- Arkadaş ilişkileri
- Okul
- Kumar Oynamak